Näytteenotto

Näytteenotto on tärkeä työvaihe. Edustavasti otettu näyte on luotettavan analyysin edellytys.

Kaivovesi

Näyte otetaan tavanomaisella vedennostovälineellä, esimerkiksi ämpärillä. Ensimmäisellä nostolla ämpäri huuhdellaan ja vesi kaadetaan pois. Kaivon pohjalla mahdollisesti olevaa sakkaa ei tule sekoittaa.

Bakteeritutkimusta varten näytettä otettaessa on varottava likaamasta steriloidun näytepullon suuta tai korkin sisäpintaa esimerkiksi käsin koskettamalla. Valmiiksi steriloituja näytepulloja saa laboratoriosta. Pullon ja korkin voi steriloida esimerkiksi keittämällä niitä noin 10 minuuttia. Jos näyte otetaan hanasta tai kaivon pumpulla, desinfioidaan hanan suu kuumentamalla esim. tupakansytyttymellä. Sen jälkeen vettä juoksutetaan hanasta tasaisesti niin kauan, että veden lämpötila ei enää muutu. Tämän jälkeen voidaan täyttää näytepullo kaulaan saakka, 1/5 näytepullon tilavuudesta jätetään täyttämättä. Sopiva näytepullon tilavuus on noin 500 ml.

Fysikaalis-kemiallista tutkimusta varten vesihanaa ei tarvitse desinfioida. Näyte pullo huuhdotaan näytevedellä ennen varsinaista näytteenottoa. Muutoin toimitaan kuten yllä on esitetty. Näytettä tarvitaan noin 1 litra. Radioaktiivisuusmittausta varten tarvitaan 1 litra näytettä muovipullossa.

Näytteet toimitetaan laboratorioon selvästi merkittynä mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Ne on pidettävä koko ajan valolta suojattuna ja kylmässä (esim. kylmälaukku), mutta ne eivät saa jäätyä. Tarvittaessa näytteet voi säilyttää jääkaapissa yli yön. Laboratorio on avoinna maanantaista torstaihin klo 8:00-16:00 sekä perjantaina klo. 8:00-15:00.  Kaivovesinäytteet pyydetään kuitenkin toimittamaan perille mieluimmin klo 14 mennessä ja ensisijaisesti alkuviikosta ma-ke.   

Talousvesi

Kemialliseen analyysiin tarvitaan vettä n. 1 litra. Näyte otetaan puhtaaseen pulloon.

Mikrobiologiseen analyysiin tarvitaan vettä n. 0,5 litraa. Näyte otetaan steriiliin pulloon (keitä pulloa ja korkkia vedessä 10 minuuttia).

Näytteenottopulloja saa myös Vaasan kaupungin ympäristölaboratoriosta.

Kun näyte otetaan vesihanasta, anna veden valua tasaisella nopeudella 10-15 minuuttia ennen pullon täyttämistä.

Toimita vesinäyte BotniaLab Oy mahdollisimman pian. Säilytä näytettä jääkaapissa korkeintaan yli yön, ellet voi toimittaa näytettä heti.

Tarvittaessa ota meihin yhteyttä. Annamme mielellämme tarkempia ohjeita.

Ladattavat lomakkeet

Kaivovesilomake (pdf)
Talousvesilomake (pdf)